Ερευνητική Ομάδα

Εργαστήριο Οργανικής Χημείας

Το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας (ΕΟΧ/ΑΠΘ) ανήκει στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. και ιδρύθηκε το 2006, σύμφωνα με το ΦΕΚ 811Β/4-7-2006. Το εργαστήριο διαθέτει σημαντική εμπειρία σε έργα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των φυσικών προϊόντων (ΦΠ), των φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων. Από το ΕΟΧ/ΑΠΘ συμμετέχει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανδρεάνα Ασημοπούλου, με γνωστικό αντικείμενο Εφαρμοσμένη Οργανική Χημεία-Φυσικά Προϊόντα.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της ερευνητικής ομάδας της κ. Ασημοπούλου (τα άμεσα σχετιζόμενα με το έργο) συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Αξιοποίηση των φυσικών πόρων για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (νέα φάρμακα, λειτουργικά τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά, κ.α.)
  • Απομόνωση δραστικών ουσιών από φυσικά προϊόντα (ΦΠ), προσδιορισμός χημικής δομής – ταυτοποίηση ουσιών από ΦΠ – ποσοτικός προσδιορισμός,
  • Χαρακτηρισμός βιολογικά ενεργών συστατικών και μελέτη σταθερότητας,
  • Βιολογικές δράσεις ΦΠ και δραστικών τους συστατικών,
  • ανάπτυξη και μελέτη συστημάτων μεταφοράς και αποδέσμευσης βιοδραστικών μορίων
  • Τεχνολογική αξιοποίηση ΦΠ (φάρμακα, λειτουργικά τρόφιμα,(δερμο)καλλυντικά,κ.α.),
  • Σχεδιασμός, ανάπτυξη και χαρακτηρισμός βιοϋλικών με/ή χωρίς βιοδραστικά μόρια
  • Αξιοποίηση παραπροϊόντων βιομηχανιών ΦΠ και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας,
  • Κλιμάκωση παραγωγής (scale up) σκευασμάτων με δραστικά συστατικά ΦΠ
  • Ηλεκτροστατική ινοποίηση βιοαποικοδομήσιμων και βιοσυμβατών πολυμερών.
  • Παραγωγή και χαρακτηρισμός νανοϊνωδών δομών.
  • Εγκλεισμός δραστικών ουσιών σε ινώδεις πολυμερικές δομές, μελέτη ρυθμού ελεγχόμενης αποδέσμευσης.

Ηερευνητική ομάδα της Αν. Καθηγήτριας κ. Ασημοπούλου απαρτίζεται από 2 έμπειρους ερευνητές κατόχους διδακτορικού διπλώματος, 5 υποψήφιους διδάκτορες και 5 νέους ερευνητές που εκπονούν την διπλωματική τους εργασία (σε μεταπτυχιακό και προπτυχιακό επίπεδο). Η κ. Ασημοπούλου είναι Συντονίστρια του κύριου πόλου του Α.Π.Θ. (1/5 πόλοι) στο πρόγραμμα PlantUp, συντονίστρια και επιστημονικά υπεύθυνη στο πρόγραμμα AromaDistil, καθώς και συντονίστρια της ομάδας Nat-ProAUTH, στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας ΚΕΔΕΚ-ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια έχει συνδράμει (με τη συνεργασία της ερευνητικής ομάδας και πληθώρας συνεργατών) στη διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων, workshop και ημερίδων.

Η ερευνητική ομάδα του Επίκ. Καθηγητή Ι. Τσιβιντζέλη απαρτίζεται από 1 έμπειρο ερευνητή κάτοχο διδακτορικού διπλώματος, 1 υποψήφιο διδάκτορα και 3 νέους ερευνητές που εκπονούν την διπλωματική τους εργασία (σε προπτυχιακό επίπεδο).

Ανδρεάνα Ασημοπούλου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Τμήμα Χημικών Μηχανικών | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών/Εργαστήριο Οργανικής Χημείας με γνωστικό αντικείμενο: «Εφαρμοσμένη Οργανική Χημεία-Φυσικά Προϊόντα» και συντονίστρια του δικτύου Φυσικών Προϊόντων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, NatPro-AUTH στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ (ιστοσελίδα).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα εξής: Απομόνωση-μελέτη χημικής σύστασης-καθαρισμός και ταυτοποίηση δραστικών ουσιών από φυσικά προϊόντα (ΦΠ), βιολογικές δράσεις και μελέτη σταθερότητας φυσικών βιοδραστικών ουσιών, τεχνολογική αξιοποίηση ΦΠ (εφαρμογές σε φάρμακα, πρόσθετα τροφίμων, λειτουργικά τρόφιμα, (δερμο)καλλυντικά, κ.α.), συστήματα μεταφοράς και αποδέσμευσης βιοδραστικών ουσιών, συσχέτιση χημικής δομής-βιολογικής δράσης, αξιοποίηση παραπροϊόντων βιομηχανιών ΦΠ και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, φυσικές διεργασίες-έλεγχος ποιότητας-τυποποίηση ΦΠ, κλιμάκωση παραγωγής (scale up) σκευασμάτων με ΦΠ, παραγωγή συστατικών υψηλής προστιθέμενης αξίας, ανάπτυξη και χαρακτηρισμό βιοϋλικών με βιοδραστικά μόρια για ικριώματα ιστομηχανικής. Διδάσκει και σε άλλα Τμήματα του ΑΠΘ και άλλων Πανεπιστημίων (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) και έχει επιβλέψει δεκάδες διπλωματικές εργασίες ενώ έχει συμμετάσχει ως επιβλέπουσα ή μέλος επιτροπής σε πληθώρα διδακτορικών διατριβών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει πληθώρα εργασιών σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει προσκληθεί να δώσει αρκετές ομιλίες–διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (συνολικές ετεροαναφορές (Scopus: 2837, Google Scholar: 4531); h-index (Scopus: 23, χωρίς αυτοαναφορές, Google Scholar: 28). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 25 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (όντως επιστημονικά υπεύθυνη σε περισσότερα από 10 από αυτά). Είναι Συντονίστρια του κύριου πόλου (Α.Π.Θ., 1/5 πόλοι) στο έργο με τίτλο: PlantUP-Upgrading the Plant Capital, το οποίο εντάσσεται στην κατάρτιση του Ελληνικού οδικού χάρτη Ερευνητικών Υποδομών για μεγάλης εμβέλειας Υποδομές στην απομόνωση και μελέτη βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων. Είναι συντονίστρια και ΕΥ του έργου “AromaDistil- Αξιοποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ελληνικής χλωρίδας” στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ–ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ–ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και επικεφαλής του ΑΠΘ στο έργο Innovative Training Networks (ΕTN) Call: H2020-MSCA-ITN-2016 με τίτλο: “MICROMETABOLITE”– Research Training Network on the Microbial Enhancement of Bioactive Secondary Metabolite Production in Plants. Έχει αναπτύξει σημαντική συνεργασία με Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Ερευνητικά Κέντρα και εταιρείες, κυρίως φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ανδρέας Γιαννακουδάκης

Καθηγητής

Τμήμα Χημείας | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο της Φυσικοχημείας και στο πεδίο της χρήσης των συστημάτων πληροφορικής στην Εκπαίδευση για τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 πρωτότυπες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και είναι στην συγγραφική ομάδα 6 διδακτικών βιβλίων και 4 εκπαιδευτικών λογισμικών. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 5 ερευνητικά προγράμματα. Διετέλεσε 6 χρόνια Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας και 4 χρόνια Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Διαχειρίστηκε χρηματοδοτούμενα προγράμματα εξοπλισμού μεγάλων εργαστηριακών οργάνων για όλα τα Τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου
Θεσσαλονίκης (> 12.000.000 €).

Αντιγόνη Κωλέττη

Χημικός Μηχανικός, Υποψήφια διδάκτορας

Τμήμα Χημικών Μηχανικών | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημική Ανάλυση και Έλεγχο Ποιότητας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στις τεχνολογικές εφαρμογές βιοδραστικών μορίων φυσικών προϊόντων, κυρίως σε συστήματα μεταφοράς και αποδέσμευσης φαρμακευτικών ουσιών και μεταβολικό αποτυπώματα. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ από το 2014, και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας NatPro-AUTH στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) ΑΠΘ.

To έργο υλοποείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ-00842)

Copyright 2021 © All rights reserved |
Powered by KK

Skip to content