Ερευνητική Ομάδα

Εργαστήριο Φαρμακοτεχνικής και Ελέγχου Φαρμάκων

Tο ΕΦΤ/ΑΠΘ ιδρύθηκε το έτος 1955 με το ΦΕΚ Α’ 226, 24-8-1955 και ανήκει μαζί με το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Ανάλυσης στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστη- μίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το εργαστήριο εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα ακόλουθα επιστημονικά αντικείμενα:

  • Σχεδιασμός, τεχνολογία και μορφοποίηση φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων

  • Βασικές φαρμακοτεχνικές διεργασίες σε ημι-βιομηχανική και βιομηχανική κλίμακα.

  • Εκτίμηση της ποιότητας φαρμάκων, καλλυντικών και γενικά προϊόντων φυτικής προέλευσης, σκευασμάτων και ουσιών, με εφαρμογή μεθόδων ελέγχου (φυσικοχημικών, τεχνολογικών, μι- κροβιολογικών, in vivo, κλπ.).

  • Βιοφαρμακευτική τεχνολογία των σκευασμάτων και μελέτη παραγόντων που επιδρούν στην αποτελεσματικότητα κατά την in vivo εφαρμογή τους.

  • Τεχνολογική μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν την παραλαβή, επεξεργασία και τον έλεγχο φυσικών προϊόντων και των συστατικών τους.

Σήμερα το εργαστήριο αριθμεί έξι (6) μέλη Δ.Ε.Π., τρεις (3) αναπληρωτές καθηγητές, έναν (1) επί- κουρο καθηγητή και μία (1) λέκτορα, ενώ μαζί με τα δύο (2) μέλη Δ.Ε.Π. (μία (1) αναπληρώτρια καθηγήτρια και έναν (1) επίκουρο καθηγητή) που ανήκουν στο εργαστήριο Φαρμακευτικής Ανάλυσης, απαρτίζουν τον τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ. Το εργαστή- ριο διαθέτει πλήρη κτηριακή υποδομή με συνολική έκταση 150 m2 στα οποία περιλαμβάνονται έξι (6) αυτόνομοι εργαστηριακοί χώροι, και δύο (2) επιπλέον ανεξάρτητοι εργαστηριακοί χώροι με συνολική επιφάνεια 50 m2τ.μ. Στο πλαίσιο της δράσης του, το εργαστήριο έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργα- σίες με τους υπόλοιπους τομείς της Φαρμακευτικής Σχολής καθώς και με τα Τμήματα Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Ιατρικής, Γεωπονίας και Οδοντιατρικής του ΑΠΘ, ενώ επιπρόσθετα εμφανίζει σημαντικό κύκλο συνεργασιών και με άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερι- κού.

Παναγιώτης Μπαρμπαλέξης

Συντονιστής & Επιστημονικά Υπεύθυνος

Επίκουρος Καθηγητής

Τμήμα Φαρμακευτικής | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΕΦΤ/ΑΠΘ)

Έχει εργαστεί για πάνω από δέκα (10) χρόνια ως επικεφαλής επιστήμονας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης φαρμακευτικών (γενόσημων και υπεργενόσημων) και καλλυντικών σκευασμάτων στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, έχοντας την επιστημονική ευθύνη για πάνω από δεκαπέντε (15) τελικά σκευάσματα (κατάθεση και έγκριση τελικού Τεχνικού Φακέλου Προϊόντος (Dossier)), ενώ έχει και οκτώ (8) κατατεθειμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο όνομά του (WO patents). Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 50 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες (www.scopus.com) καθώς και οκτώ (8) πρακτικά συνεδρίων (696 ετεροαναφορές με h-index = 17). Ακαδημαϊκά, έχει συμμετάσχει σε πέντε (5) ερευνητικά έργα ως επιστημονικός υπεύθυνος και σε ένα (1) ως συνεργάτης. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων, τη νανο- και μικρο-ενθυλάκωση φαρμάκων σε πολυμερικές μήτρες, τη βελτίωση της διαλυτότητας και της βιοδιαθεσιμότητας δυσδιάλυτων φαρμακευτικών ουσιών καθώς και τη μελέτη τεχνικών μορφοποίησης και διεργασιών παραγωγής κατά την ανάπτυξη φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων.

Καχριμάνης Κυριάκος

Αναπληρωτής Καθηγητής

Τμήμα Φαρμακευτικής | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΕΦΤ/ΑΠΘ)

Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 57 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες (www.scopus.com), 36 πρα- κτικά διεθνών συνεδρίων, 1 κεφάλαιο σε εξειδικευμένο βιβλίο (1006 ετεροαναφορές εξαιρουμένων όλων των συν-συγγραφέων με h index = 21). Ακαδημαϊκά, έχει συμμετάσχει σε 3 ερευνητικά έργα ως επιστημονικός υπεύθυνος και σε 7 ως συνεργάτης. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα μεταξύ άλλων εστιάζονται στα παρακάτω: μελέτη ιδιοτήτων στερεάς κατάστασης (κρυσταλλικός πολυμορφι- σμός, ένυδρες-επιδιαλυτωμένες μορφές, συγκρύσταλλοι, άμορφες διασπορές) και μεταπτώσεις φάσεως των φαρμακευτικών ουσιών, προσομοιώσεις κρυσταλλικών ιδιοτήτων (κρυσταλλικής δομής και μορφολογίας, μέθοδοι μοριακής μηχανικής και δυναμικής) και συσχετισμός με μηχανικές ιδιότη- τες φαρμακευτικών υλικών (κόνεων και δισκίων), μελέτη ξηρών κόνεων για χορήγηση από το ανα- πνευστικό σύστημα, συμπεριφορά ροής και συμπίεσης κονιοποιημένων υλικών κατά τη μορφοποίη- ση φαρμάκων (καψακίων, δισκίων, μικροσφαιριδίων, μικροδισκίων), βελτίωση της διαλυτότητας φαρμακευτικών ουσιών με κρυσταλλικές-σωματιδιακές τροποποιήσεις ή εγκλεισμό σε κυκλοδεξτρίνες, παρακολούθηση-πρόγνωση “in-line” φαρμακευτικών διεργασιών με τη βοήθεια αναλυτικών τεχνικών (Process Analytical Technologies, PAT) και εφαρμογή πολυμεταβλητών μεθόδων ανάλυσης δεδομένων και προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΝΝs).

Λάζαρος Τσαλίκης

Καθηγητής

Τμήμα Oδοντιατρικής | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΕΦΤ/ΑΠΘ)

Απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανε- πιστημίου Θεσσαλονίκης, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιοδοντολογία στο Philipps Universitaet Marburg στη Γερμανία, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του σε συνεργα- σία με το State University New York at Buffallo με βαθμό magna cum laude (άριστα με διάκριση). Εκλέχθηκε κατά σειρά ως Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής και πρωτοβάθμιος Καθηγητής, Α.Π.Θ. (2018). Ερευνητικά έχει ασχοληθεί με την πρόληψη, διάγνωση και αιτιοπαθογένεια των νόσων του περιοδοντίου και περι-εμφυτευματικών ιστών. Έχει πραγματοποιήσει σειρά δημοσιεύσεων που εστιάζουν σε καινοτόμες προσεγγίσεις της περιοδοντικής θεραπείας, της Εμφυτευματολογίας και στον σχεδιασμό παρεμβατικών κλινικών μελετών. Έχει τιμηθεί με ερευνητικά βραβεία και διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και έχει δεχθεί προσκλήσεις για παράδοση διαλέξεων σε συμπόσια στην Περιοδοντολογία. Εχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 ανα- κοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια σtην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, οι εργασίες του εμφανίζουν πάνω από 650 ετεροαναφορές, ενώ o h-index είναι 15 και ο i-10 index 16. Από το Νοέμβριο του 2015 έως σήμερα είναι αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ.

Γεώργιος Μπανιάς

Ερευνητής Β

Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας (iBO) | Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Από το 2011, είναι Επισκέπτης Καθηγητής στη Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (Μεταπτυχιακά Μαθήματα: (i) Αξιολόγηση Περιβαλλοντι- κών Επιπτώσεων, (ii) Βιομηχανική Οικολογία και Ανάλυση Κύκλου Ζωής). Τα ερευνητικά του ενδια- φέροντα εστιάζουν στην ανάπτυξη και χρήση προσαρμοσμένων εργαλείων και εφαρμογών της Πλη- ροφορικής με εφαρμογή στην αποτίμηση μέτρων και στρατηγικών ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης και αξιολόγησης με ιδιαίτερη εστίαση σε τεχνοικονομικές μελέτες και εφαρμογές. Πα- ράλληλα, έχει διατελεί τεχνικός σύμβουλος εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη προϊό- ντων και υπηρεσιών με αντικείμενο την τεχνοοικονομική και περιβαλλοντική αποτίμησή τους. Εργά- ζεται στο Ινστιτούτο ως Ερευνητής από τον Φεβρουάριο του 2017 και έχει συμμετάσχει σε από 13 ερευνητικά έργα είτε ως ερευνητής είτε ως συντονιστής. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 60 εργασιών, δημοσιευμένων σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων, εκ των ο- ποίων 23 εργασίες είναι δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά υψηλού συντελεστή απήχησης. Στο πα- ρόν έργο θα συνεισφέρει στην εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης και τη μελέτη περιβαλλοντι- κών επιπτώσεων.

Κωνσταντίνος Ν. Κοντογιαννόπουλος

Χημικός Μηχανικός

Απόφοιτος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Χημεία & Τεχνολογία Φυσικών Προϊόντων και Φαρμακευτική Τεχνολογία με έμφαση στην αξιοποίηση βιοδραστικών φυσικών προϊόντων μέσω καινοτόμων συστημάτων φορέα φαρμάκου. Έχει εργασθεί σε Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και από το 2018 αποτελεί συνεργαζόμενο ερευνητικό προσωπικό του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας/Τμήμα Χημικών Μηχανικών/ΑΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδια- φέρονται επικεντρώνονται στα καινοτόμα συστήματα φορέα φαρμάκου (λιποσώματα, υπερδιακλαδισμένα πολυμερή, κυκλοδεξτρίνες, βιο-αποικοδομήσιμα πολυμερικά επιθέματα) για βιοδραστικές ενώσεις προερχόμενες από φυσικά προϊόντα, στην αξιοποίηση φυσικών προϊόντων, καθώς επίσης και σε προηγμένες μεθόδους διαχείρισης-επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης βιομηχανικών υδατικών ρευμάτων και αποβλήτων και αξιοποίησης παραπροϊόντων αγροδιατροφικών βιομηχανιών. Έχει δημοσιεύσει 27 ερευνητικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (7 ως πρώτος συγγραφέας) και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 30 εργασιών σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια (300 ετεροαναφορές, h-index: 9).

Χρήστος Χολέβας

Οδοντίατρος

Κάτοχος διδακτορικού δίπλωμα στην Ιατρική Φαρμακολογία με θέμα: «Επίδραση των φαρμάκων για την πνευμονική υπέρταση στην έκφραση των γλυκοζαμινογλυκανών και μεταλλοπρωτεασών σε πρωτογενείς καλλιέργειες λείων μυϊκών κυττάρων πνευμονικής αρτηρίας ανθρώπου». Κατέχει στο όνομά του δύο (2) διπλώματα ερασιτεχνίας (σε ιατροτεχνολογικά σκευάσματα) και ένα (1) πιστοποιητικό υποδείγματος χρησιμότητας, ενώ είναι υπότροφος από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Έχει συμμετάσχει σε δύο ερευνητικά προγράμματα (Ηράκλειτος-ΙΙ και ΚΕΣΥ), ενώ το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει δύο (2) πρωτότυπες ερευνητικές εργασί- ες και 5 πρακτικά συνεδρίων.

To έργο υλοποείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ-00842)

Copyright 2021 © All rights reserved |
Powered by KK

Barbalexis_600x800

Παναγιώτης Μπαρμπαλέξης

Επίκουρος Καθηγητής

Τμήμα Φαρμακευτικής, 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΕΦΤ/ΑΠΘ)

Συντονιστής & Επιστημονικά Υπεύθυνος

Barbalexis_600x800

Παναγιώτης Μπαρμπαλέξης

Επίκουρος Καθηγητής

Τμήμα Φαρμακευτικής, 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΕΦΤ/ΑΠΘ)

Συντονιστής & Επιστημονικά Υπεύθυνος

Skip to content